VISSZA A NYITÓOLDALRA

KRISTON INTIMTORNA a női egészség védelmére!

A medence hordozza a törzs súlyát, részt vesz a test alátámasztásában, így érthető, hogy nagy megterhelés jut a medencefenék izomzatára és kötőszövetes rendszerére. Ezek az izmok rejtett helyzetüknél fogva kevésbé ismertek, az életminőséget mégis jelentősen meghatározzák. Ha feszesek, működőképesek, észrevétlenül, biztonsággal ellátják feladatukat: közreműködnek az ürítési funkciók akaratlagos szabályozásában, a szexualitásban, a szülésben, és stabilan alátámasztják az alhasi szerveket.

Ugyanakkor ezek az izmok élettani sajátosságaiknál fogva sérülékenyek, megfelelő tréning hiányában meggyengülnek. Ebben az esetben az emberi kapcsolatokat súlyosan befolyásoló, a mindennapi életet megkeserítő tünetek jelentkeznek:

 • Akaratlan vizeletcsepegés köhögésre, tüsszentésre, kisebb-nagyobb fizikai terhelésre.
 • Csökken a hüvely tónusa, ami egyrészt a párkapcsolatokban okoz gondot, másrészt bizonyos testhelyzetekben (pl. négykézláb vagy gyertyaállás) levegő kerülhet a hüvelybe.
 • A végbél záróizom gyengesége a szél és a széklet megtartását nehezíti
 • Aranyérbetegség.
 • Izomgyengeség miatt örömtelen szexuális élet.
 • Súlyos esetben a kismedencei szervek süllyedéses elváltozásai alakulhatnak ki (húgycsősérv, hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés, méhelőreesés).

Ezek a problémák elsősorban a nőket érintik - a kismedence sajátos felépítése és működése miatt -. Széklet és vizelettartási probléma, aranyérbetegség férfiaknál is jelentkezhet, különösen végbél és prostata műtéteket követően. A medencealapi izmok gyengesége kisgyermekeknél is okozhat vizelet és széklettartási gondokat.

Az intimtorna a medencealap izmainak és kötőszövetes rendszerének megerősítését szolgálja. A torna elsajátításához 12 óra szükséges. Ez idő alatt a medencealapi izomzat minden fontos részének mozgatása megtanulható.

A tanfolyam végén a résztvevők személyre szabott gyakorlatsort kapnak az otthoni tréninghez. Eleinte napi 10-15 percet vesz igénybe, később csak 5-6 percet. A rendszeresen végzett torna jó hajtása már néhány héten belül érezhető.

A torna kényelmes, laza szabadidőruhában történjen, segédeszközöket (pl. hüvelysúlyokat) nem használunk. A torna bármely életkorban elkezdhető. A gyakorlatok közti pihető időkben a résztvevők az alhas egészségét biztosító életvezetési szokásokkal és információkkal ismerkednek meg, ami hozzájárulhat az egészségük fejlesztéséhez és a boldogabb családi élethez.

Az intimtorna ajánlható mindazoknak, akik a tünetek megjelenését szeretnék elkerülni, és akik az egészségkultúrát fontosnak érzik. Sokaknak nyújthat segítséget a megelőzésben, és a már kialakult betegség enyhítésében, gyógyulásában.

Nagyon fontos, hogy az intimtorna elsajátítása szakképzett tréner segítségével történjen, mert a helytelenül végzett gyakorlatok a tünetek súlyosbodásához vezethetnek.

Nem javasolt az intimtorna veszélyeztetett terhességnél, hasi műtétek után a hasfal gyógyulásáig (kb. 6 hét).

Az intimtorna célja:

 • Segít a várandósságra és a szülésre való felkészítésben. A jó állapotú, edzett izmok kevésbé sérülnek, a szülés után hamarabb regenerálódnak, a hüvely tónusa gyorsabban helyreáll.
 • Biztosítja a szülés utáni gáti rehabilitációt, hogy az izmok mielőbb visszanyerjék erejüket.
 • Csökkenti a menstruációval járó kellemetlen tüneteket.
 • Csökkenti a nőgyógyászati gyulladásos betegségek előfordulását, növeli a kismedencei szervek ellenálló képességét.
 • Csökkenti és megszünteti a vizelet és széklettartási problémákat.
 • Segít a menopauzára való felkészülésben, az alhasi szervek sorvadását megelőzi.
 • Felkészít a nőgyógyászati, urológiai, végbélsebészeti műtétekre. A jó állapotú szöveteket könnyebb operálni, gyorsabb a felépülés, a műtéti eredmények tartósabbak.
 • Örömtelibb szexuális életet biztosít.
 • Növeli a vitalitást, az életenergiát, javítja az élet minőségét

Az intimtorna módszer kidolgozója Kriston Andrea.

A módszer a Magyar Nőorvos Társaság Urogynecologiai Szekciójának szakmai támogatásával működik.

Érdeklődni lehet:

Bodainé Grosz Erzsébet

Telefon: 06 (20) 947- 9583
intimtorna tréner

Egészségfejlesztő mentálhigiénikus védőnő

VISSZA A NYITÓOLDALRA